Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juli 2012 – Reliefmaskor, del 2

Nyhetsbrev juli 2012: Reliefmaskor, del 2Nytt:Förra månaden berättade jag om det nya garnet London, en blandning av silke och ull. Det här ljuvliga garnet gav EclatDuSoleil inspiration till en ny design – den lilla sjalen Sidenscarf. Detta mönster finns på svenskasilk scarf - foulard de soie Sjalen virkas från spetsen och uppåt med två nystan London. I mönstret finns också tips om hur man gör sjalen större och anpassar den till den mängd garn man har.Mer information i butiken.Reliefmaskor, del 2Förra månaden förklarade jag grunderna för reliefmaskor, som ligger « framför » eller « bakom » virkningen. Den här gången vill jag visa några sätt att använda dessa maskor.Ett välkänt användningsområde för reliefmaskor är mönster som imiterar resår. « Imiterar » är rätta ordet, för resultatet blir inte lika elastiskt som stickad resår eller en resår som virkas med fastmaskor i bakre maskbågen. Det hindrar inte att det här är ett användbart mönster.Det finns naturligtvis ett nästan oändligt antal varianter av resårmönster. Här är en:post stitch ribbineVirka ett antal luftmaskor som är delbart med 2 + 1 (det är egentligen bara ett krångligt sätt att säga « ett ojämnt antal maskor »). Virka ett varv stolpar som grund för resårmönstret.Varv 2: 1 st i första m, (1 Rstfr i nästa m, 1 Rstba i nästa m) tills 2 m återstår i slutet av varvet. 1 Rstfr i nästa m, 1 st i sista m.Från och med varv 3 räcker det att titta noga på arbetet. Den första och sista maskan i varje varv är vanliga stolpar (kantmaskor). Maskorna mellan dem ska virkas som de ser ut. På varv 3 den första maskan efter kantmaskan ut som en Rstba. Då virkar du en Rstba runt den. Nästa ser ut som en Rstfr, så du virkar en Rstfr, osv.Räkna gärna maskorna efter varje varv för att vara säker på att du inte ökar eller minskar ofrivilligt. I det här mönstret tycker jag personligen att det är särskilt lätt att hoppa över den sista mönstermaskan i varje varv, den precis före kantmaskan.Vändmaskorna för kantmaskan i början av varje varv kan du hantera som du vill. Vändmaskor behandlades i nyhetsbrevet från juli 2009. I min provlapp valde jag att öva på den teknik jag presenterade i nyhetsbrevet från februari 2012.Ett annat vanligt användningsområde för reliefmaskor är virkade flätor. För att vara helt uppriktigt tyckte jag tidigare att stickade flätor var det enda vettiga alternativet när man ville använda flätor. Men jag har ändrat mig. Jag har sett många fina virkade flätor på sistone. Den här flätan är smal och enkel. Den är bra att öva på innan man tar itu med en bred och komplicerad fläta.crochet cableFlätan är virkad med reliefstolpar (enbart Rstfr, eftersom de hela tiden virkas från rätsidan) mot en bakgrund av fasta maskor. Reliefstolparna virkas runt en maska två varv ner – dvs inte i föregående varv utan varvet dessförinnan. Se till att inte virka i maskan bakom reliefmaskan så att du inte ökar antalet maskor på varvet.Det här är symbolen för en Rstfr (den är röd här bara för att synas bättre, den kan förstås vara vilken färg som helst):fpdc symbol Och det här är diagrammet för lappen med flätmönster (skrivet mönster nedan). Det första varvet virkas från avigsidan.diagram12 + 1 = 13 lm.Varv 1 (avigsidan): 1 fm i 2:a m från virknålen och i varje m till slutet av varvet (= 12 m).Varv 2 – 3: 1 lm, 1 fm i varje m till slutet av varvet.Varv 4: 1 lm , 1 fm i var och en av första 5 m, 1 Rstfr runt 7:e fm två varv ner, 1 Rstfr runt 6:e fm två varv ner, 1 fm i var och en av sista 5 m. (Reliefstolparna i mitten på varvet korsar varandra.)Varv 5 och alla andra udda varv: 1 lm, 1 fm i varje m till slutet av varvet.Varv 6 och 8: 1 lm, 1 fm i var och en av första 4 m, 1 Rstfr runt första Rstfr två varv ner, 1 fm i var och en av nästa 2 m, 1 Rstfr runt andra Rstfr två varv ner, 1 fm i var och en av sista 4 m.Varv 10: 1 lm, 1 fm i var och en av första 5 m, 1 Rstfr runt första Rstfr två varv ner, 1 Rstfr runt andra Rstfr två varv ner, 1 fm i var och en av sista 5 m.Varv 12: 1 lm, 1 fm i var och en av första 5 m, 1 Rstfr runt andra Rstfr två varv ner, 1 Rstfr runt första Rstfr två varv ner, 1 fm i var och en av sista 5 m. (Reliefstolparna i mitten på varvet korsar varandra igen.)Upprepa varv 5 – 12 som önskas.Både resår och flätor är ganska vanliga sätt att använda reliefmaskor. För några år sedan insåg jag att man också kunde använda reliefmaskor i spetsmönster. Den modell som gav upphov till den insikten var jackan Short and Sweet, designad av Angela Best och publicerad i boken Stitch ‘n Bitch Crochet – The Happy Hooker av Debbie Stoller.När man använder reliefmaskor i spetsmönster får mönstret mer struktur och starkare karaktär. I det här sammanhanget kan man också använda reliefmaskor utan att få ett alltför tjockt resultat. Nedan syns ett prov med ett spetsmönster där de vertikala stolparna ersatts med en blandning av reliefstolpar och reliefdubbelstolpar.lacy swatchJag är övertygad om att det finns många nya mönster att utveckla genom att blanda reliefmaskor och spetsmönster. Du kanske vill försöka själv?Anm: Alla prover i nyhetsbrevet virkades med mitt tjocka merinogarn och en 5 mm virknål.Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut