Nyhetsbrev februari 2016 – C2C: färgbyten

I butiken

Den skymtade förbi i 2015 års sistas nyhetsbrev, men nu finns mönstret också att köpa i butiken till min nya stickade modell, Rytmik.

IMG_7285 1000px
Både i den korta versionen (axelvärmaren) och i den längre (ponchon) anger ränderna i slät- och rätstickning rytmen för det här lilla plagget som är roligt att både sticka och bära. Jag måste medge att jag är särskilt förtjust i den kortare versionen, som jag tycker fungerar bra till jeans och en tröja, men också över en klänning.

Mer information i butiken.

Ny färg i garnet Mini Mochi – Perwinkle Shadows.

periwinkle shadows
Mini Mochi i butiken.

 

På bloggen (på engelska och franska)

IMG_7547 1000px
Som uppföljning av publiceringen av den runda halsduken 5 rektanglar pratade jag om olika maskbågar i allmänhet  och hittade en video om « den tredje maskbågen » i halvstolpar.

 

 

 

5422821998_dc258d86d9_b

Jag tittade tillbaka i tiden på mönster som jag publicerat för fem år sedan, bland annat den ständigt populära sjalen Victoria, designad by EclatDuSoleil (mönstret finns endast på engelska).

 

 

Jag gjorde också ett nytt avsnitt av min podcast på franska, Mon crochet et moi.

 

C2C: färgbyten

Förra månaden handlade nyhetsbrevet om grunderna för C2C. Den här gången fortsätter vi att utforska tekniken genom att fokusera på hur man arbetar med olika färger.

Flerfärgad C2C verkar jättepopulärt just nu. Man kan enkelt få fram vackra tonade effekter med ränder i olika färger, eller så kan man virka hela filtar med komplicerade flerfärgsmotiv efter diagram. Om du vill prova något i den stilen måste du veta hur man byter färg. Jag gissar att några idéer om hur man kan hantera alla olika garner också kan vara användbara.

Eftersom en av grundprinciperna för C2C är att betrakta varje block (se förra månadens nyhetsbrev) som en enhet kommer vi att byta färg mellan blocken, inte inuti dem (det är förstås möjligt, men jag tror att vi avstår från att göra det hela alltför komplicerat!).

Färgbytet kan ske mellan det sista blocket på ett varv och det första på nästa, för att virka ränder. Man kan också byta färg mitt på varvet för att få fram ett motiv. Det här gör man ofta med filtar – sök på « graphghans » så hittar du massor av exempel på det.

Vi börjar med enkla ränder!

Färgbytet görs lite olika beroende på om nästa varv är ett ökningsvarv eller ett minskningsvarv.

Färgbyte när nästa varv är ett ökningsvarv:

ill1
I slutet på föregående varv stannar man innan man gör den sista etappen i den sista stolpen (omsl, dra garnet genom de 2 återstående öglorna på virknålen). Det finns 2 öglor på virknålen. Ta den nya färgen och gör klar stolpen.
Sedan är det bara att vända och börja nästa varv  med ett ökningsblock (6 lm, 1 st i den 4:e lm från virknålen, 1 st i var och en av nästa 2 lm).

Färgbyte när nästa varv är ett minskningsvarv:

ill2
Vänd. Forsätt med samma garn som föregående varv och virka 1 sm i var och en av de 3 första stolparna. Ta det nya garnet och virka 1 sm i maskbågen.

IMG_7829

Fortsätt varvet med den nya färgen.

Här är mitt lilla prov på randig C2C:

ill3

Nu ska vi ta itu med färgbyten inom varvet, som görs för att få fram ett motiv. Vi ska utgå ifrån ett väldigt enkelt diagram, nämligen det här:

motif-page-001Det finns massor av sätt att göra diagram, och du kan också hitta många färdiga på nätet. Jag gjorde mitt i ett kalkylblad och skrev ut det.

ill4
Eftersom diagrammet läses diagonalt vred jag på papperet. För att underlätta numrerade jag varven.

ill5
Pilarna på bilden visar åt vilket håll de olika varven virkas.

Eftersom de första fem varven är enfärgade kan jag virka dem utan att fundera så mycket över diagrammet.

ill6
Här är de första fem varven (virkade i ljusblå mellantjock merinoull med en 4,5 mm virknål). Jag sätter en markör på rätsidan av arbetet för att se var jag är någonstans. Det gör det lättare att hitta rätt när man virkar komplicerade motiv, och underlättar också för att hantera garn och färgbyten (se nedan).

Jag markerar också de varv jag virkat på diagrammet, så blir det lättare att följa det.

ill7
Härifrån kommer jag att använda flera färger. På diagrammet kan man identifiera tre färgzoner: bakgrundsfärgen till vänster, bakgrundsfärgen till höger, och motivets färg i mitten. Det här är ett enkelt motiv. Om du virkar efter en mer komplicerad bild kommer du att ha mängder av färgzoner.

Varje färgzon ska få ett eget nystan. Man låter inte garnet löpa på baksidan av arbetet.

För att göra de här små nystanen föreslår jag ett exklusivt, mycket specifikt tillbehör, som ni bara kan hitta i min webbshop… nej förresten, det gör jag inte alls, jag föreslår att ni använder vanliga klädnypor.

ill8
Se bara till att du inte snurrar garnet för hårt runt klädnypan, och inte för långt ner. Du kommer att behöva kunna öppna den (jag kommer att visa varför).

Jag ska nu börja det första varvet där motivet ingår. Det är varv nr 6, på avigsidan.

ill9

Förbered färgbytet genom att virka de 3 stolparna i sista blocket i bakgrundsfärgen. Dra garnet mot dig (så att det blir kvar på avigsidan), och använd det nya garnet för att virka smygmaskan i maskbågen. Fortsätt varvet och gör nästa färgbyte på samma sätt.

När varvet är färdigt måste vi vända arbetet. Tack vare klädnyporna kan du göra det utan trassel.

ill10
Kläm fast nyporna vid respektive färgzon och vänd.

ill11
Inget trassel!

Det tål att upprepas: det här är ett enkelt motiv med bara tre olika smånystan. Med ett mer komplicerat motiv kommer du att ha många, många fler. Den tid det tar att nysta upp garnet runt klädnyporna sparar du snabbt in genom att du inte behöver reda ut en massa garntrassel varje gång du vänder arbetet.

ill12
Markera det varv du just virkat på diagrammet. Nästa varv är ett varv på rätsidan, och det betyder att vi gör färgbytet på ett lite annorlunda sätt.

ill13
I det sista blocket före färgbytet virkar du den sista stolpen nästan färdig. Stanna när du har två öglor kvar på virknålen. Ta den nya färgen och virka klart stolpen genom att göra ett omslag och dra garnet genom de två sista öglorna (bild till vänster ovan). Smygmaskan som fäster blocket i maskbågen görs sedan helt naturligt med den nya färgen (bild till höger). Fortsätt varvet och gör nästa färgbyte på samma sätt.

I de flesta förklaringar jag hittat anges bara ett sätt att byta färg: antingen den jag visade för färgbyten på avigsidan eller den jag just förklarat för färgbyten på rätsidan. När jag testade de två metoderna tyckte jag att resultatet blev bäst när jag varierade tekniken beroende på vilken sida varvet virkades på. Prova och se om det stämmer för dig också!

I vilket fall som helst bör du, precis efter färgbytet, dra litet i båda garnerna för att dra åt maskorna. Det blir mycket snyggare och prydligare på så sätt.

ill14

Nu har du en hel månad på dig att prova olika metoder för färgbyten i C2C. Nästa månad ska vi diskutera olika former!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2339

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut