Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april/maj 2015 – Triangelformade sjalar

Nyhetsbrev april/maj 2015: Triangelformade sjalar I butiken:Nyheterna i butiken sedan sist har främst gällt garn och tillbehör.På den stora yrkesmässan H+H i Köln i Tyskland lyckades jag få tag på några härvor av det mycket exklusiva garnet Heb Merino Fine från Rosy Green Wool. Du kan läsa mer om garnet (på franska och engelska)  på min blogg. heb merino fineDet mesta av garnet är redan sålt, men när det här nyhetsbrevet går ut finns det några härvor kvar i färgerna Somerset Rose (ljust rosa) och Dorset Berry (vinröd). Om du vill prova på det här alldeles speciella garnet, skynda på!Mer om Heb Merino Fine i butiken.Helt nyligen fick jag in en ny leverans av det supermjuka och supertunna spetsgarnet Cobweb,cobwebUtöver de vackra neutrala färgerna, gräddvitt och lätt melerat ljusgrått, finns garnet nu också i härligt tuggummirosa, för spindelvävstunna projekt med färg!Mer information i butiken.Vidare har jag lagt upp nya specialerbjudanden.offres specialesEn del av de garnpaket som syns här är förstås sålda, men andra finns kvar.Mer i butiken.Du kan fira våren med en ny, solig färg i tunn merinoull: mandarin.merinos fin mandarineFinns i butiken.Slutligen, för att omvandla alla dessa fina garner till något vackert och användbart, kan jag nu erbjuda fina virknålar från Tulip.tulip hooksDu kan läsa om dem på bloggen (på franska och engelska) och titta på dem i butiken..På bloggen (på engelska och franska): geometry in pink Geometri i fuchsia (fotograferad med avigsidan ut, i brådskan på väg till en mässa). coton striped life Ett randigt liv i bomull – det är en CAL på gång i gruppen Shoulder Wrappers på Ravelry.yak squares in merinoEn underbar version av Jakullsrutor i merinoull. Och ett nytt avsnitt av min podcast på franska: episode 39.Triangelformade sjalarJag har tänkt på enkla « recept » för virkade sjalar med olika form ganska länge nu. Det är inte särskilt svårt att hitta resurser på det här området när det gäller stickning, men utbudet verkar betydligt glesare på virkfronten.En av orsakerna är naturligtvis att masktäthet kan variera så mycket i virkning. När man funderar ut hur man ska uppnå en viss form är förhållandet mellan antal maskor och antal varv den grund man bygger på. När det gäller virkning kan det här förhållandet variera enormt – mycket mer än i stickning (även om det finns variationer även där).Men ändå baseras väldigt många virkmönster på stolpar – så det verkar vara ett bra ställe att börja på. Ett av de vanligaste mönstren med stolpar är filévirkning, där man varvar stolpar och luftmaskor, och virkar stolpe i stolpe på alla varv. filetEnkel filévirkning funkar utmärkt när man snabbt vill fixa ett enkelt projekt (en sjal, en halsduk, en påse, eller något annat). Det passar jättebra när man vill visa upp ett vackert garn utan att det behöver tävla om uppmärksamheten med intrikat mönstervirkning. Dessutom tycker jag att filévirkning ofta fungerar som en utmärkt utgångpunkt när man utvecklar egna virkmönster. Och eftersom det är sjalar vi pratar om gör alla luftmaskorna att resultatet får fint fall – och det är ju viktigt när man gör en sjal.Så jag bestämde mig för att använda filévirkning som grund för mina « sjalrecept ». Det innebär förstås att instruktionerna här inte fungerar i alla sammanhang – men de borde vara relativt enkla att anpassa till många olika typer av virkmönster.1: Triangelsjal, uppifrån och ner
triangle 1Det här blir en « äkta » triangel, där djupet vid spetsen är lika med halva ovankantens längd.grille triangle 1Varv 1: 5 lm (räknas som 1 lm + 1 st + 1 lm), 1 st i 5:e lm från virknålen, [1 lm, 1 st] 4 ggr i samma lm som den första st — 6 st och 5 lmb (= luftmaskbågar).Varv 2: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, [1 lm, 1 st i nästa st] 2 ggr, 1 lm, (1 st, 1 lm, 1 st) i nästa lmb (= mitt-V), [1 lm, 1 st i nästa st] 2 ggr, 1 lm, 1 st i nästa lmb, 1 lm, 1 st i 4:e lm i början av föregående varv — 10 st och 9 lmb (en ökning med 4 st). Om du vill kan du sätta en markör i mitt-V:t, som du sedan flyttar upp varje varv.Ökningarna sker dels i mitten av varje varv, genom att man lägger till ett nytt mitt-V, dels i början och slutet av varvet, genom att man lägger till 1 st i första och sista lmb.. Varv 3: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, [1 lm, 1 st i nästa st] tills 1 st virkats i första stolpen i mitt-V:t, 1 lm, (1 st, 1 lm, 1 st) i lmb i mitt-V:t, [1 lm, 1 st i nästa st] tills 1 st virkats i sista st före 4-lmb i början av föregående varv, 1 lm, 1 st i lmb, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Upprepa varv 3 till önskad storlek.2: Triangelsjal, uppifrång och ner med längre « vingar »triangle 2Den här triangelsjalen har en längre ovankant jämfört med djupet. I mitt exempel ges den här formen av en extra ökning i början och slutet av vart fjärde varv. Formen blir allt mer markerad ju fler varv man virkar. Om du vill kan du leka litet med de extra ökningarna. Om du ökar oftare får du ännu längre vingar (som böjs uppåt), och om du ökar mer sällan får du måttligt förlängda vingar.grille triangle 2Diagrammet visar bara halva triangeln. De extra ökningarna görs i början och slutet av vart fjärde varv.Varv 1 – 3: Som för Triangelsjal 1.Varv 4: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, 1 lm, 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i nästa lmb, [1 lm, 1 st i nästa st] tills 1 st virkats i första stolpen i mitt-V:t, 1 lm, (1 st, 1 lm, 1 st) i lmb i mitt-V:t, [1 lm, 1 st i nästa st] tills 1 st virkats i näst sista st före 4-lmb i början av föregående varv, 1 lm, 1 st i nästa lmb, 1 lm, 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i sista lmb, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.
Den extra ökningen görs genom att 1 st läggs till i andra lmb i början av varvet och i näst sista lmb i slutet av varvet.
Varv 5 – 7: Som varv 3.
Varv 8: Som varv 4.
Upprepa varv 5 – 8 till önskad storlek.
3: Triangelsjal virkad nerifrån och upptriangle 3
Den här triangelsjalen är annorlunda. Den virkas nerifrån och upp, och varven virkas vågrätt. På det här sättet kan du börja med ett litet antal maskor, men samtidigt framhäva virkmönstret på ett annat sätt jämfört med de sjalar som virkas uppifrån och ned (där mönstret går på snedden). Förhållandet mellan djup och ovankant ligger nära den « äkta » triangeln.grille triangle 3 Varv 1: 5 lm (räknas som 1 lm + 1 st + 1 lm), (1 st, 1 lm, 1 st) i 5:e lm från virknålen — 3 st och 2 lmb.Varv 2: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i nästa lmb, 1 lm, 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i nästa lmb, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Varv 3: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i nästa lmb, [1 lm, 1 st i nästa st] tills 1 st virkats i sista st före 4-lmb i början av föregående varv, 1 lm, 1 st i lmb, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Upprepa varv 3 till önskad storlek.Ökningarna görs endast i början och slutet av varje varv, genom att 1 st läggs till i första och sista lmb.Så nu har du tre olika idéer att leka med genom att testa olika ökningsfrekvenser, olika garner och hur de här instruktionerna kan anpassas till olika virkmönster! Om du vill, mejla mig gärna dina projekt och provlappar! Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2332

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut